Borůvky jsou oblíbeným ovocem, které musíme konzumovat brzy po sklizni, aby byly kuličky lahodné a aromatické. Mají také bohužel sklony k rychlému plesnivění. Proto je musíme rychle zpracovat. Tento problém se dá vyřešit tak, že si místo čerstvého ovoce zakoupíme ovoce sušené speciální šetrnou metodou – lyofilizací, která ponechá plodům všechny požadované chuťové vlastnosti, vůni i obsah vitamínů a živin.
Takto sušené ovoce můžeme mlsat v usušeném stavu anebo si jej můžeme zvlhčit kdykoliv máme chuť na něco dobrého. Z borůvek se připraví skvělá zmrzlina, která zaujme nejen chutí, ale také barvou a nezaměnitelnou vůní. Stejně jednoduše si můžeme udělat ovocný koktejl nebo moučník s ovocem.
Proč konzumovat borůvky co nejčastěji, a nejen v létě?
Tyto plody mají příznivý účinek na ledviny a močové ústrojí a zbavují tělo škodlivin. Zlepšují funkce lymfatického systému. Všeobecně se jejich konzumace doporučuje jako prevence proti rakovině a zlepšení zdravotního stavu u cukrovky. Obsažené látky v plodu tohoto ovoce snižují hladinu cholesterolu a cukru. Na cukrovku je navázaný další zdravotní problém, a to je zhoršení zraku. A právě borůvky můžou pomoci tento problém zmírnit. Můžou také uvolnit zadržovanou vodu v organismu, a to i tu, která v nás navozuje pocit zvýšené tělesné hmotnosti a nadýmání. Pomáhá posílit cévní systém, zlepšuje krevní oběh a prokrvení dolních končetin, se kterým mají lidé s cukrovkou často vážný problém.
Čerstvé i sušené borůvky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který výrazně posiluje náš imunitní systém a působí jako prevence a lék proti nemocem z nachlazení, infekčním a jiným chorobám. Borůvky jsou vytrvalým pomocníkem proti chřipce, angíně, bronchitidě, rýmě a zánětlivým onemocněním sliznic.
Jednoduchý koláč:
• Korpus vytvoříme rozmixováním hrnku mandlí necelého hrnku datlí. Pro snadnější práci můžeme datle předem namočit. Korpus dáme vychladit ve formě.
• Ze 2 hrnků kešu ořechů, lžičky levandulových květů, půl hrnku rozpuštěného kokosového oleje, čtvrt šálku agáve, čtvrt šálku vody a trošky citronové šťávy rozmixujeme jemný voňavý krém, kterým potřeme korpus a necháme do druhého dne v lednici.
• Nazdobíme borůvkami, které si přes noc namočíme.