Do Evropy se kakao dostalo v 16.století, díky španělskému kolonizátorovi Hernánu Cortésovi.
Kakao má mnoho cenných látek, minerálů a vitamínů. Je prospěšné proti stresu, únavě, srdečních problémech, anémii, při zvýšené horečce, onemocnění ledvin. Také napomáhá při střevních, srdečních či dýchacích problémech. Má protizánětlivé účinky.
Obsahuje:
· theobromin-působí povzbudivě
· fenyletylamin nám pomáhá při depresi
· tryptofan nám napomáhá k dobré náladě
Kakao může mít různé odstíny hnědé. Ale setkáme se i s odstínem červené, kde panuje velmi hořká chuť. Kvalitní, dobré kakao má silnou aromatickou vůni. Pokud ho špatně skladujeme, je bez aroma.
Jeho chuť je velmi hořká, v našem průmyslu je potlačována, což částečně ztrácí i jeho příznivé účinky. Vybírejte čokoládu tak, aby obsahovala co nejvíc procent kakaa.
Holandské kakao , které je u nás nejčastěji využíváno má odlišný název proto, že má jiný postup zpracování. Natrhané kakaové boby projdou procesem kvašení neboli fermentací. Tím se zbavíme přirozeně trpké chuti, kterou jinak mají. Po šesti dnech následuje proces sušení, a poté se vyčistí na speciálních strojích a následuje pražení. Oproti ostatním druhům je nevýhodu holandského kakaa v tom, že díky procesu alkalizace se ztrácí prospěšné flavonoidy, které mají antioxidační efekt. Na druhou stranu však je stále bohaté na minerální a stopové prvky. Jako zinek, mangan, železo nebo hořčík. Nemá tak kyselou chuť jako ostatní druhy, které navíc mají v sobě obsaženy aditivní látky.